[checklist]بیماریهای مقاربتی[1][/checklist]
بیماریهایی که از راه جنسی منتقل میشوند (STDs)، در میان مردان دوجنسگرا[2] و همجنسگرا افزایش یافته است. اخیرا موارد فزایندهای در مورد بیماری سفلیس[3] در سراسر کشور، گزارش شده است. در سال 2008، در ایالات متحده، مردانی که با همجنس خودشان رابطهی جنسی داشتند[4](MSM)، شصت و سه درصد بیماریهای سفلیس اولیه و ثانویه را به خود اختصاص دادند. در این مردان، اغلب بیماریهای باکتریایی منتقله جنسی دیگری از قبیل عفونتهای کلامیدیا و سوزاک[5] نیز دیده شده است.مردان همجنسگرا و دوجنسگرا در معرض آلوده شدن به ویروس پاپیلومای انسانی[6](HPV) _مرسومترین بیماری مقاربتی در ایالات متحده_، نیز هستند. بعضی از گونههای اچپیوی باعث ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی و مقعد و برخی دیگر میتوانند منجر به گسترش سرطان مقعد و دهان و دندان شوند.مردانی که با مردان دیگر رابطه جنسی برقرار میکنند یا به اختصار اماسامها، نسبت به مردان دگرجنسگرا، 17 مرتبه بیشتر در معرض ابتلا به سرطانهای مقعدی هستند. همچنین مردانی که مبتلا به اچآیوی هستند حتی بیشتر از این رقم در معرض سرطانهای مقعدی هستند تا افراد غیر آلوده. نگاه کنید به[1]
بیماریهای مقاربتی چگونه گسترش مییابند؟
- سوزاک و کلامیدیا از طریق ترشحات تناسلی در زمان رابطهی جنسی منتقل میشوند، مانند ترشحات پیشابراه از آلت تناسلی مردان.
- بیماری هرپس تناسلی و سفلیس در درجهی اول از طریق تماس پوست با زخمِ پوستِ آلوده که به نظر طبیعی میرسد، منتقل میشوند.
- اچپیوی، از طریق تماس با پوستِ آلودهی آلت تناسلی یا تماس با سطوح و ترشحات مخاطی مانند مقعد و آلت تناسلی، منتقل میشود.
نشانهها و علائم بیماریهای مقاربتی چیست؟
برخی از انواع بیماریهای مقاربتی علائمی از خود نشان نمیدهند در حالی که برخی دیگر علائم مختلفی دارند. از قبیل:
- ترشح از آلت تناسی
- درد، سوزش و یا خارش درونِ آلت تناسلی هنگام ادرار کردن
- خارش مقعد، درد و خونریزی یا برونریزی ترشح
- زخم منفرد یا چند زخم روی آلت تناسلی
- خارش کف دست یا پا
- تاولهای دردناک اطراف آلت تناسلی یا مقعد
- زگیل در ناحیهی تناسلی، از جمله آلت تناسلی و کیسهی بیضه
چه زمانی باید آزمایش داد؟
همهی مردان همجنسگرا، دوجنسگرا و مردانی که با مردان دیگر رابطهی جنسی برقرار میکنند، باید هر سال برای بیماریهای مقاربتی ( که شامل اچایوی هم میشود) آزمایش شوند. همیشه اگر علائم و نشانههای یکی از بیماریهای مقاربتی دیده شد، باید موضوع را با یک پزشک مطرح کرد. آزمایش دادن از این رو اهمیت دارد که افراد میتوانند به سرعت داروهای مورد نیاز برای درمان عفونت یا کاهش علائم آن را دریافت کنند. همچنین باید به شرکای جنسی خود اطلاع داد که آنها نیز میتوانند (برای حصول اطمینان بیشتر) آزمایش دهند. باید با شریک جنسی خود، آزادانه و صادقانه دربارهی بیماریها جنسی صحبت کرد. این ضروری است که یک فرد تا پایان مرحلهی درمان خود و پارتنرش، از داشتن هرگونه رابطهی جنسی خودداری کند تا یکدیگر را دوباره آلوده نکنند.
چگونه میتوان از بیماریهای مقاربتی جلوگیری کرد؟
قابل اعتمادترین راه جلوگیری از انتقال بیماریهای مقاربتی، خودداری کردن از فعالیتهای جنسی (پرخطر) و یا داشتن یک رابطهی پایدار و منفرد با پارتنری که آلوده نیست میباشد. استفادهی صحیح و مداوم از کاندوم لاتکس مردانه همچنین خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی را کاهش میدهد. هرچند که استفاده از کاندوم به تنهایی و به طور مطلق نمیتواند فرد را در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت کند. واکسنهایی نیز برای جلوگیری از بیماری اچپیوی برای زنان و مردان موجود است.
آیا بیماریهای مقاربتی درمان میشوند؟
آنتیبیوتیکها به طور موفقیتآمیزی میتوانند بیماریهای مقاربتی باکتریایی از قبیل سوزاک، سفلیس و کلامیدیا را درمان کنند، هرچند مقاومت دارویی سوزاک در سراسر دنیا افزایش یافته است، علی الخصوص در ایالات متحده که با این روال موفقیتآمیز بودن درمان سوزاک در حال دشوارتر شدن است.درمانی برای بیماریهای مقاربتی ویروسی وجود ندارد، مانند اچپیوی و هرپس(تبخال) تناسلی. آنتیویروسهای دارویی میتوانند در بازهی زمانیای که فرد از این داروها استفاده میکند از شیوع تبخال جلوگیری کنند یا دورهی ظاهر شدن آنها را کوتاه کنند. به علاوه، درمان موثر روزانه برای هرپس علامتدار میتواند انتقال این بیماری را به شرکای جنسی کاهش دهد. زگیلهای قابل مشاهده که به خاطر اچپیوی به وجود آمده است میتواند درمان و برداشته شود.
[1] Primary and Secondary Syphilis—Reported Cases, 2008, by Sexual Orientation
مطالب مرتبط
- Safer Sex – Fenway Health
- Safer Sex for Bisexuals and their Partners – Fenway Health
- Ten Things Gay Men Should Discuss with their Health Care Providers – Gay and Lesbian Medical Association
- LGBT Health Clinics and Services
- آخرین بازبینی: September 23, 2010
- آخرین به روزرسانی: September 24, 2010
- منبع : National Center for HIV/AIDS, Viral Hepatitis, STD, and TB Prevention
گردآوری شده توسط: National Center for HIV/AIDS, Viral Hepatitis, STD, and TB Prevention