سازمان دگرباشان جنسی ایران در سال ۲۰۰۸ میلادی با نام Iranian Queer Organization – IRQO، در چارچوب سازمانی غیرانتفاعی در تورنتوی کانادا به ثبت رسید. آنچه امروز در پیشینهی سازمان ایرکو میگنجد از این قرار است که از سال ۲۰۰۶ میلادی (پیش از ثبت رسمی ایرکو) تا کنون، بیش از ۸۰ شماره مجلهی چراغ را منتشر کردیم؛ بیش از هزار پروندهی پناهندگی را از ابتدا تا انتهای اسکان در کشور سوم حمایت و همراهی کردیم؛ اولین صفحهی ثابت دگرباشان جنسی ایرانی در رادیو زمانه را پایه نهادیم؛ با بیست و یک عنوان کتاب، اولین حضور نویسندههای ایرانی دگرباش را در فستیوال جهانی کتاب ۱۳۸۸ تهران به نمایش گذاشتیم؛ و اولین انتشارات دگرباشان ایرانی، نشر گیلگمیشان را ثبت و حضور پویا و پایدار قلم دگرباشان جنسی ایران را در فضای ادبیات فارسی پدیدار کردیم. همچنین، اولین گزارشهای دورهای نقض حقوق بشری جامعهی دگرباش را به شورای حقوق بشر بردیم؛ و در کنار معتبرترین، رسمیترین و در-گنجهترین چهرهها و جریانهای جامعهی ایرانی و غیر ایرانی دگرباش کار و کنشگری کردیم.
از جمله کارهایی که شورای کنونی ایرکو قرار دارد از امسال بیشتر به آنها بپردازد عبارتند از توجه بیوقفه و کارشناسانه به فلسفهی دگرباشی ایرانی، حقوق انسانی دگرباشان در ایران ، و صرف زمان و امکانات در راستای آموزش و پرورش هویت فردی دگرباش ایرانی است.
از آنجایی که لوگوی ایرکو دیگر نشانه و نماد شیوهی کنونی کار آن نیست، با لوگوی تازهای جایگزین شد. لوگوی قدیم هدیهی یکی از اعضای هنرمند جامعهی گی ایران بود، با نگاه و نظر و چشماندازی همخوان با بخشی از جامعهی دگرباشان ایرانی. لوگوی تازه را یک شاعر، نقاش، و گرافیست دگرباش ایرانی، با نظر به زمینه و چشمانداز دیگری از درون جامعهی دگرباش ایرانی طراحی کرده است. امیدواریم راهی که در دورهی تازه میرویم در داد و ستدی منصفانه و پربار، نماد ایرکو و کنش ایرکو باشد. در دورهی تازه خواهیم کوشید کمتر از عبارت سازمان در تعریف ایرکو استفاده کنیم و در جمع شورا، انجمنی باشیم از همکارانی با چشماندازهای مشترک و همگام.
ساقی قهرمان، امیرساسان قهرمان، امید پارسا، هوداد طلوعی
اساسنامهی ایرکو را میتوانید اینجا مطالعه کنید.