این بخش شامل گزارشهایی است که ایرکو با همکاری دیگر سازمانها و نهادها از جنبههای متفاوت نقض حقوق بشر و شهروندی دگرباشان تهیه و به مراجع معتبری از جمله شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و "ساز و کار بررسی ادواری جهانی" سازمان ملل ارایه کرده است.
گزارش سایه
سال انتشار:2011
تهیه کننده: ایرکو و ایگلهرک
ارائه شده در صد و سومین جلسه کمیته حقوق بشر سازمان ملل
گزارش سایه (گزارشی که سازمانهای غیردولتی به سازمان ملل ارائه می کنند.)
سال انتشار: 2013
تهیهکننده: سازمان ایرکو، کلینیک بینالمللی حقوق بشر دانشکده حقوق دانشگاه هاروارد و هارتلند الاینسس
نویسنده: هوداد طلوعی
سال انتشار: 2014
تهیهکننده: سازمان ایرکو و پیشگام حقوق جنسی
برای مطالعه گزارش پنجم اینجا کلیک کنید
سال انتشار: 2014
تهیهکننده: سازمان ایرکو و کمیسیون بینالمللی حقوق بشر زنان و مردان همجنسگرا (ایگلهرک)
برای مطالعه گزارش ششم اینجا کلیک کنید
بررسی ادواری وضعیت حقوق بشر، یک سازوکار مهم سازمان ملل است که در چارچوب آن، همه کشورها موظفند هر چهار سال یک بار گزارشی درباره وضعیت حقوق بشر خود به جامعه جهانی ارائه کنند و در یک جلسه، که در مقر شورای حقوق بشر سازمان ملل برگزار میشود، تمامی کشورهای دیگر، در زمینههای مختلف، توصیههایی به کشور تحت بررسی ارائه میدهند. کشور تحت بررسی، در نهایت، اعلام خواهد کرد کدام توصیه ها را میپذیرد و کدام را رد میکند. پذیرش توصیهها به این معناست که آن کشور، موظف است در چهارسال آینده، آنها را اجرایی کند.
این گزارش حاصل تلاشهای ۲۱ سازمان حقوق بشری و بینالمللی ایرانی به منظور اطلاعرسانی به کمیته حقوق کودک در ارزیابی خود در موضوع وضعیت کودکان در ایران، است.
پروژههای مشترک
پایگاه اطلاعات سینمایی دگرباشان به طور حرفهای به معرفی فیلم و سریالهای تلویزیونی در حوزهی دگرباشان میپردازد. این وبسایت با جمایت مالی سازمان اقدام آشکار جهانی آغاز به کار کرد و پس از آن به مجموعهی ایرکو پیوست تا فعالیت خود را ادامه دهد.
سازمان “اقدام آشکار جهانی” در شبکههای اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام، یک داستان گرافیکی به نام «یوسف و فرهاد» که به کشمکشهای مرتبط به پذیرش افراد دگرباش جنسی در جامعهی ایران میپردازد. این داستان توسط سازمان اقدام آشکار حهانی منتشر و توسط ایرکو و گیلگمیشان بازنشر شد.
چهل و پنج تصویر کارتونی در «آلبوم زندگی دگرباشان ایران» از پنج شخصیت همجنسگرای مرد (گی)، همجنسگرای زن (لزبین)، زن ترنس، مرد ترنس و یک زن دوجنسگرا میگویند.
سازمان دگرباشان جنسی ایران در سال ۲۰۰۸ میلادی با نام Iranian Queer Organization – IRQO، در چارچوب سازمانی غیرانتفاعی در تورنتوی کانادا به ثبت رسید. آنچه امروز در پیشینهی سازمان ایرکو میگنجد از این قرار است که از سال ۲۰۰۶ میلادی (پیش از ثبت رسمی ایرکو) تا کنون، بیش از ۸۰ شماره مجلهی چراغ را منتشر کردیم؛ بیش از هزار پروندهی پناهندگی را از ابتدا تا انتهای اسکان در کشور سوم حمایت و همراهی کردیم؛ اولین صفحهی ثابت دگرباشان جنسی ایرانی در رادیو زمانه را پایه نهادیم؛ با بیست و یک عنوان کتاب، اولین حضور نویسندههای ایرانی دگرباش را در فستیوال جهانی کتاب ۱۳۸۸ تهران به نمایش گذاشتیم؛ و اولین انتشارات دگرباشان ایرانی، نشر گیلگمیشان را ثبت و حضور پویا و پایدار قلم دگرباشان جنسی ایران را در فضای ادبیات فارسی پدیدار کردیم. همچنین، اولین گزارشهای دورهای نقض حقوق بشری جامعهی دگرباش را به شورای حقوق بشر بردیم؛ و در کنار معتبرترین، رسمیترین و در-گنجهترین چهرهها و جریانهای جامعهی ایرانی و غیر ایرانی دگرباش کار و کنشگری کردیم.
امیدواریم راهی که در دورهی تازه میرویم در داد و ستدی منصفانه و پربار، نماد ایرکو و کنش ایرکو باشد. در دورهی تازه خواهیم کوشید کمتر از عبارت سازمان در تعریف ایرکو استفاده کنیم و در جمع شورا، انجمنی باشیم از همکارانی با چشماندازهای مشترک و همگام.
بیشتر بخوانیدتعریف و شناساندن گرایشهای جنسی و هویتهای جنسیتی بنا بر آخرین دادههای علمی روز
تعریف و شناساندن حقوق بشری و شهروندی دگرباشان جنسی؛
برشمردن موارد غیبت و/یا نقض این حقوق در چارچوب قوانین اجتماعی و فرهنگی ایران؛ تأثیر شرایط فوق بر زندگی دگرباشان جنسی
تلاش در جهت جزمزدایی از همجنسگرایی در ایران
انتشار در زمینهی ادبیات دگرباشی جنسی به زبان فارسی
انتشار در زمینهی ادبیات دگرباشی جنسی ایرانی به زبان انگلیسی
انتشار در زمینهی نظریه و ادبیات کوئیر
انتشار در زمینهی حقوق و مسؤولیتهای اجتماعی